Siteye Eklenen Tüm Yazılar

"Otuz seneye dayanan hapisliğim boyunca nice kötülüklere maruz kaldım ama kötülüğün böylesine sıradanlaştırıldığı olmamıştı”

 

“Tımarhanede 22 Gün Çarmıhtaki Hasta Mahpuslar” kitabımı alıp sana imzalı olarak gönderip sürpriz yaparım diye beklerken “bu kadarı da olmaz!” dediğim oldu ve kitabıma ilişkin evlere şenlik gerekçelerle el koyma kararı verdiler. Otuz seneye dayanan hapisliğim boyunca nice kötülüklere maruz kaldım, tanıklıklar yaptım ama kötülüğün böylesine sıradanlaştırıldığı olmamıştı”

Resul KOCATÜRK F Tipi Hapishane B-8 Hacılar/KIRIKKALE

31.03.2024

Adil Hocam Merhaba,

Yazar Adil Okay cezaevi yollarında büyüyen çocukları anlattı: ‘Bir yanları hep eksik büyüyorlar…’

Türkiye cezaevleri tarihi, ‘görüş yollarında büyüyen’ çocukların da tarihi aynı zamanda. Çocukken gittiği cezaevine, büyüdüğünde politik sebeplerle girenler bile var. Yazar Adil Okay, sürgün, çocuk, hapis yolları gibi konularda on yıllardır çalışmalar yapan bir aydın. Okay’la “görüşler çocuklar”ını, sürgün yıllarını, ikinci cezaya dönüşen cezaevlerini konuştuk.

Yazar Adil Okay’ın “Ben Çıkana Kadar Büyüme e mi…” adlı kitabı, “Görüş Günlerinde Büyüyen Çocuklar”ın hikâyelerini anlatıyor. Her ne kadar on bir yıl önce yayımlanmış olsa da her dem güncelliğini koruyor.

Yazdığı kitap 'sakıncalı' denilerek kendisine verilmedi

Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan Resul Kocatürk'ün kaleme aldığı Görülmüştür Kolektifi'nden Adil Okay'ın Önsöz yazdığı “Tımarhanede 22 Gün-Çarmıhtaki Hasta Mahpuslar” adlı kitabı "sakıncalı" olduğu gerekçesiyle kendisine verilmedi.

10 Nisan Çarşamba 2024

28 yıldır cezaevinde bulunan ve İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 'hasta tutsaklar' listesinde yer alan Resul Kocatürk'ün kaleme aldığı kitap kendisine verilmedi. Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Kocatürk, gazeteci ve yazar Hüseyin Aykol’a gönderdiği mektubunda yaşadığı durumu anlattı.

Müebbetlik tutsak Ali Baba Arı' dan teşekkür mesajı ve mektup var

"Bugün posta zarflarından birinde, Adil Okay’ın yazdığı “Tuhaf Buluşmalar Metrosu”na yapılan yorumların olduğu yarım sayfa boyutunda kağıt buldum. Bu kitapla beraber, “Yargılanan İmgeler” adlı iki kitap, benim küçük bir sayıdan oluşan kitaplığımda yerini aldılar.

Öncelikle gecikmeli olarak kitaplar için teşekkürler"

AliBaba ARI
1 Nolu F Tipi Hapishane C-Tek-56
TEKİRDAĞ

***

RESUL KOCATÜRK’ÜN ‘TIMARHANEDE 22 GÜN’Ü

“Çeyrek asra yaklaşan hapisliğim boyunca, bu lanet yerlerdeki hasta mahpuslarla ilgili ‘deli’ hikayeleri dışında elle tutulur hiçbir bilgiye, habere rastlamadım. Tek tük varsa da, kesinlikle istisna kabilindedir. Onun için, içerden birisi olarak burada tutulduğum sürece gözlemlediğim, yaşadığım hiçbir şeyi atlamadan not etmeye çalışıyorum. Umarım yazdıklarımı koruyabilirim ve o bir avuç da olsalar, duyarlı güzel insanlara ulaşmasını sağlayabilirim." diyen Resul Kocatürk’e ne kadar teşekkür etsek azdır.

Tutsak hekim Ayhan Kavak sürgüne yollandığı hapishaneden ilk mektubunu yazdı: "8 Mart’ta Filistin Günlüğü kitabını aldım."

"(8 Mart’ta) Filistin Günlüğü kitabını aldım. Tabii Şiirden Dergisi de gelmişti. Dergi vermiyorlar. Kitap için teşekkürlerimi sunarım. Bugün okumaya başlıyorum. Tanıtımını da yaparak bir sonraki mektupla yollayacağım… Eline-emeğine sağlık diyor ve nice verimlere… Kitabın 15. sayfasında İsrail’e karşı Savaş’ta hayatını kaybeden canların isimlerine bakınca fark ettim. Belki de isim olarak iyi bildiğimden dikkatimi çekti. 1982’deki ölümsüzleşenlerin içinde Mustafa Marangoz da vardı. İsmet Özkan’la birlikte hayatını kaybedenler arasındaydı.

“İsrail, Filistin nüfusunun tamamını Gazze’den silmek istiyor”

“13 Filistinli İsrail hapishanelerinde hayatını kaybetti”

İsrail, Filistin nüfusunun tamamını Gazze’den silmek istiyor”

Filistin Barosu Başkanı Fadi Abbas, “Gazze’deki soykırımın, Batı Şeria’daki apartheid rejimini artırdığını, Gazze’de ise insanların saldırıların yanı sıra açlıktan da öldürüldüğünü ve bunun soykırım suçunun bir parçası olduğunu” söyledi.

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) düzenlediği “Filistin” başlıklı çevrimiçi panelde, Gazze’deki durum, Uluslararası Adalet Divanı kararı ve dünyada Gazze’yle dayanışma konuşuldu.

"Pahalılık zindanda da dert, ama bizi en çok etkileyen kitap oluyor. Duyarlı insanlarımız kitap gönderebilir."

Sevgili hocam pahalılık zindanda da dert, ama bizi en çok etkileyen kitap oluyor. Yiyeceği insan bir şekilde idare ediyor, ama kitap olmadan zindan çekilmez oluyor. Eskiden en azından bu konuda dayanışma vardı, şimdiyse en azından kendi açımdan belirtirsem yakın dostların dışında çok azaldı. Sizden ricamız bu konuda bir çağrı yapmanızdır. Sizin sayenizde duyarlı insanlarımız kitap gönderebilir. Hani artık yeni kitap da beklemiyoruz. İnsanlar okumadıkları kitapları da gönderse buradaki en büyük sorunumuz hal olacak. Her şeyi aileye yıkmak zorlayıcı oluyor.

Hapishanelerde de okunur şiir: Sema Çelik’in 'Rastgele''si hakkında...

(Sema Çelik’in “Rastgele” kitabı için)

                Bir şiir kitabının tanıtımı nasıl yapılır? İşte bu soru, Sema Çelik’in “Rastgele” (Simer Yayınları) adlı şiir kitabı için taa kalbimden bir şeyler yazmak gelmişken beliriverdi önümde. Ya bir engel olarak ya da yol olarak. 

Tutsak gazeteci Ziya Ataman'dan mektup var: "kitaplarınızı aldım. Bunun için müteşekkir olduğumu söylemeliyim."

“Mesafe almışsa da sevgimiz, saygımız, o mesafe kadar sağlamlaştığını da bildirmeliyim. Bizde özlem zaman aldıkça daha da değerleniyor, derinleşiyor. Pekişen bu duygumuz tüm zorlukları yaşatıyor olsa da tadını daha farklı kıldırıyor.”

Ziya ATAMAN

Dumlu 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishane

Yakutiye/ERZURUM

 

06.03.2024

Saygıdeğer Adil hocam,

Tutsak ressam Necip Baysal yazdı: "Bizler küçük renkler ekleyerek birbirinin fotokopisi olmasın günler diye uğraşıp duruyoruz. "

11.02.2024, Pazar

Merhaba Hocam,

                Mektubunu aldım. Teşekkürler kartlar için. Sanırım dışarıda satılmadı bana 2’şer 3’er göndererek bitirmeye çalışıyorsun:) Şaka bir yana bence çok güzel kartpostal olmuş.

"Kadiri mutlakların bizi bırakmaya hiç niyetleri yok! Resul’un 32 yılı oldu, benim 28…"

“yolladığım iki adet şiir ve resim sakıncalıdır denilerek gönderilmedi. Aylarca mahkemelerle uğraşım sonucunda gönderebildim. Tabi mağduriyetimiz nedeniyle AYM götürdüm.”

Fikret KARAKOÇ

T Tipi Hapishane A-22

Çilimli/DÜZCE

 

Sevgili Mamostem Adil;

                Baharın tazeliği ve Newrozun coşkusuyla sizleri kucaklıyor selam, sevgi ve saygılarımı iletiyorum. 

Sürgüne Yollanan Behruz Şucayi yazdı: "Yaklaşık 3600 lira kargo ücretini ödemek zorunda kaldım.”

“Ekim’de “Asayiş ve Güvenlik Nedeniyle” diye sürgüne gönderildim. Eşyalarım mahsus benimle gönderilmeyip orada tutuldu. İsteyince de Bakanlığın bir yazısını gerekçe gösterilerek 50 kg eşyamı kendilerini gönderip diğer kalanı da kendi hesabımdan getirmek zorunda kaldım. Yaklaşık 3600 lira kargo ücretini ödemek zorunda kaldım.”

Bêhrûz ŞÜCAYİ

Yüksek Güvenlikli Hapishane D-5/5

BURDUR

 

Sevgili Adil Hocam,