Görülmüştür Sergisi

MERSİN'DE "UZAKLARA BAKAMAMAK" SAHNELENDİ

UZAKLARA BAKAMAMAK adlı oyunumuz ilk kez Mersin'de Görülmüştür kolektifi ve Sanatolia ortak çalışması sonucu sahneye kondu.

Mersin IHD'ye, Mersin 68'liler Dernegine, Akdeniz Kent Konseyine ve Akdeniz belediyesine ve bizi yalniz birakmayan salonu dolduran izleyicilere, dostlara, tutsak yakınlarina teşekkür ediyoruz.

Müzisyenler Gülhan Yağ ile Arif Adalı ve metni seslendiren Figen Kandemir ile Tülin şahin Okay' in da performanslari çok iyiydi. Yer yer duygusal anlar yaşandı. Oyun bitince seyirci uzun süre salonu terk etmedi.

ADIM ADIM SANSÜR

Görülmüştür Kolektifi, Redfotoğraf Grubu ve Sanat Platformu’nun katkılarıyla cezaevlerindeki siyasi tutsakların “içeride” yaşadığı sansürü, “dışarıdaki” ifade özgürlüğü ihlalleriyle bir araya getiren “Sus-ma: İçeride, dışarıda sansür ve otosansür” adlı sergi Beyoğlu’nda bulunan Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde ziyaretçilerini bekliyor.
 

50 OTOĞRAFÇI İLE 50 MAHPUSUN ORTAK SERGİSİ: "SUS-MA ! İÇERİDE DIŞARIDA SANSÜR VE OTO-SANSÜR"

SUS-MA !
İÇERİDE DIŞARIDA SANSÜR VE OTO-SANSÜR
 
Ülkemizde siyasal iklim giderek daha da kararıyor. Büyük bedeller verilerek kazanılan demokratik hak ve özgürlükler her geçen gün daha da daralıyor. Yaratılan dehşet ikliminden politik mahpuslar ve muhalif sanatçılar gibi dezavantajlı gruplar da etkileniyor. Bu koşullarda makro ve mikro iktidarların bazen artan bazen azalan oranda -on yıllardır- uyguladığı sansür, yaratıcılığa ket vuruyor. Toplumun nefes borularından en önemlisi “sanat” üretimi güdükleşiyor.  

Esen rüzgara el uzatanların sergisi: “Bakın, dokunun, fotoğraf çekin, hissedin ama lütfen götürmeyin.”

"Sergiyi gezmeye başladığımda ilk dikkat çeken noktalardan biri tutsakların çizdiği karikatür ve resimlerin orijinal sergilendiği masa oldu. Bu masada aynı zamanda eserleri sergilenen tutsakların fotoğrafları da yer alıyor. Kimisi avluda yan yana poz vermiş, kimisi çalışma masasının üzerinde kitapları, kalemi ve kağıdı ile otururken… Masada bir de not var: “Bakın, dokunun, fotoğraf çekin, hissedin ama lütfen götürmeyin.” 

Erdoğan Alayumat 

"Sınırsız Kütüphane" adlı sergimizin küratörü Ezgi Bakçay anlatıyor

Sergiyi hangi koşullarda ne zorlukları aşarak hazırladık.

redfotoğraf, Karşı Sanat Çalışmaları ve biz Görülmüştür Kolektifi olarak kaç yıldır politik mahpusların sesini duyurmaya çalışıyoruz.

içeri ile dışarı arasındaki fark veya benzerlik.

kim özgür kim değil.

düşünsel özgürlük bedensel tutsaklık nedir.

ve diğer konular hakkında dolu dolu öğretici bir söyleşi.

Esen rüzgara el uzatanların sergisi

Görülmüştür Kolektifi, redfotoğraf grubu ve Karşı Sanat, 'Sınırsız Kütüphane' adlı sergiyle farklı cezaevlerinden 112 mahpusun ve dışarıdaki 34 fotoğrafçı, grafiker ve heykeltraşın eserlerine yer veriyor. Türkiye hapishanelerinde tutulmakta olan yüzlerce yazar, şair ve çizerin varlığını kamuoyuna hatırlatmak, eserlerini hangi koşullarda ve nasıl ürettiklerine dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilen sergi son 30 yılda içeride üretilmiş yüzden fazla edebi eseri, kitap, resim ve karikatürü bir araya getiriyor.

 

Düşünsel özgürlüğün Sınırsız Kütüphanesi açılıyor

Fiziksel özgürlüğün kısıtlandığı yerde düşünsel özgürlüğün sınırsızlığında üretilen kitaplar Sınırsız Kütüphane’de buluşuyor. Farklı hapishanelerden 96 mahpus ve dışarda olan 34 fotoğrafçı, grafiker ve heykeltıraşın yer aldığı sergi, 13 Eylül’de Karşı Sanat Çalışmaları’nda açılacak.

3 Eylül 2024

Haber: METİN EKİNCİ

Yeni sergi çalışmamız "Sınırsız Kütüphane" hakkında

Görülmüştür Kolektifi, redfotoğraf grubu ve Karşı Sanat olarak her yıl gerçekleştirdiğimiz sergilerin 2024 yılı kavramsal çerçevesini “SINIRSIZ KÜTÜPHANE” olarak belirledik. Karşı Sanat Çalışmalarının mekânında gerçekleştireceğimiz “SINIRSIZ KÜTÜPHANE” sergisi Eylül ayında içeridekilerle dışarıdakileri bir kez daha buluşturacak.