Hüseyin Aykol

Hasta tutsak Resul Kocatürk'ün kitabı yayınlandı: "Tımarhanede 22 Gün"

Yaklaşık yirmi yıldır, cezaevlerindeki sorunlara değinen bir köşem gazetelerimizde yayınlanıyor. Böyle bir köşenin yazarı olmamda kendimin de 10 yıl kadar cezaevinde kalmış olmamın bir rolü olup olmadığını pek tartışmak istemesem de, ülkemizde her gün özellikle ‘içeride’ yaşanan hak ihlallerinin yoğunluğu böylesi bir köşeyi elzem kıldı. “İçeriden” köşemiz üzerinden şimdiye kadar binlerce tutsak ile mektuplaştım.

Tutsak yazar "Sadık Aslan ile Baştan Başa"

Ülkemizdeki ekonomik kriz -bekleneceği üzere- ilk önce kültür ortamını sarstı. Nitekim günlük gazetelerin tirajları yerlerde sürünüyor. Sinemalarda film seyretmek desen ateş pahası. Kitap alıp, okumak bile hiç kolay değil. Biraz da bu yüzden özellikle bizim cenahtaki yayınevleri, yeni kitaplar yayınlarken, üzerinde çok düşünüyor ve yayınlayıp yayınlamamakta kılı kırk yarıyorlar.

Hapishanelerden haberler... Bodrum S Tipi’ndeki mahpusların kitap ihtiyacı var!

Bodrum S Tipi Cezaevi’nde tutulmakta olan Harun Kaya, 10 Temmuz 2023 tarihli faks mesajında şöyle diyor: “Yeni Yaşam gazetesine uzun bir süredir malum nedenlerden dolayı ulaşamıyor, okuyamıyoruz. Türkiye’deki mantalite böyleyken başta koşullarımız olmak üzere genel atmosferden, gündemlerinden anlamaya, okumaya çalışıyoruz. Yaklaşık 40 politik tutsak olarak yakın zamanlarda birbirinden farklı hapishanelerden buraya -Bodrum S Tipi Cezaevi’ne- sürgün getirildik. Morallerimiz iyi, politik duruşumuzu koruyoruz. Yeni cezaevi hallerini bilirsiniz.

İdare ve Gözlem Kurulları alarm veriyor!

Kitap okumak: Bir cezaevinde bir mahpusun tahliyesi çok kitap okuyor denilerek ertelendi. Bir başka cezaevinde ise bu gerekçe, söz konusu mahpusun az kitap olduğu şeklindeydi. Oysa içeriye giren kitaplarla ilgili kota ya da kuralları cezaevi idaresi belirliyor.

Su kullanmak: Bir cezaevinde mahpusun temizliğine dikkat etmediği iddiasıyla tahliyesi ertelenirken; bir başka cezaevinde tahliyesi ertelenen mahpusun çok su kullandığı iddia ediliyordu. Oysa çoğu cezaevinde su kotası var. Mahpuslar eğer fazla su kullanırsa, su zaten otomatik olarak kesiliyor.

*** 

İbrahim Karakaş’tan mektup var

Gazetemizin çalışanlarından İbrahim Karakaş, bir ifade vermek için gittiği Adana Adliyesi’nde 6 Kasım 2020 günü tutuklanmıştı. Daha sonra hakkında açılan davada hızla yargılandı ve kendisine 11 Ağustos 2021 günü (Yani Adli Tatil’de, yani yargıçların ve neredeyse tüm adliye mensuplarının tatilde olduğu bir dönemde) kendisine tam 9 yıl 9 ay hapis cezası verildi.