Kışanak ve Tuncel, SEGBİS’i kabul etmedikleri için savunma yapmadı

Kadın mücadelesi ile ilgili sözleri yargılama konusu yapılan Sebahat Tuncel ile Gültan Kışanak’ın toplam 385 yıl hapisle yargılandığı davanın duruşması dün görüldü. Kışanak ve Tuncel, SEGBİS’i kabul etmedikleri için savunma yapmadı

Yerine kayyum atanan Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın 25 Kasım’da söylediği “Kadınların nasıl yaşayacağına erkekler karar veremez” sözleri ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Sebahat Tuncel’in “Kadın katliamlarının, kadına yönelik şiddetin sistematik hale getirildiği bir dönemde, kadınların yaşamın tüm alanlarında sesini yükseltmesine, kadın dayanışmasını güçlendirmesine her zamankinden daha çok ihtiyaç vardır” sözlerinin yargılama konusu yapıldığı davanın ikinci duruşması dün Meletî’de (Malatya) görüldü.

Kadın Mücadelesi Yargılanamaz İnsiyatifi’nin günler öncesinden çağrı yaptığı duruşmaya çok sayıda kadın örgütünün yanı sıra Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Gülistan Koçyiğit, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp, Dilek Öcalan, DBP Kadın Meclis Sözcüsü Hacer Özdemir ve Tevgera Jinên Azad (TJA) üyeleri katıldı.

Müzakere masalarında çözülür

“Güvenlik” gerekçesiyle Meletî’de götürülen ve Malatya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya katılmak için adliyeye gelenlerin polislerce tek tek fotoğraflarının çekilmesi ve kamera kaydına alması dikkat çekti. Katılımcıların çoğu salonun küçük olduğu gerekçesi ile içeri alınmadığı duruşma kimlik tespiti ile başladı. Kocaeli Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Kışanak, SEGBİS’e katılmazken, Tuncel ise İstanbul Silivri Cezaevi’nden, “Kürt sorunu mahkeme masalarında değil müzakere masalarında çözülür. Kürt sorununun çözümü için yapılan eylem ve etkinliklerin mahkeme salonlarında yargılanması Türkiye’ye bir şey kazandırmaz. 85 belediyesi gasp edilmiş bir partinin eş genel başkanıyım. SEGBİS’le katılmam sağlıklı değil. Bu yüzden savunmamı yapmak istemiyorum. Herkese selamlar. İyi bayramlar diliyorum şimdiden” diyerek SEGBİS’i reddetti. Duruşma 15 Ağustos tarihine ertelendi.

385 yılla yargılanıyorlar

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Kışanak için “örgüt kurmak ve yönetmek”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak” ve 41 kez “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla 240 yıla kadar hapis ile cezalandırılması isteniyor. Tuncel hakkında ise, “örgüte üye olmak” ve “örgütü propagandası yapmak” suçlarından 145 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. MELETÎ/dihaber