HASTA TUTSAKLAR İÇİN ÜÇ KENTTE EYLEM

İnsan hakları savunucuları ile sivil toplum örgütleri, hasta tutsaklar için sokaklara çıktı.

İnsan hakları savunucuları ile sivil toplum örgütleri, hasta tatsuklar için sokaklara çıktı. İstanbul, Ankara ve İzmir’deki eylemlerde, devletin hasta tutsaklara işkence uyguladığı söylenerek, tahliye talebinde bulunuldu. 757 hasta tutsağın bulunduğu, 2015’te 37 tutsağın yaşamını yitirdiği de bildirildi.

İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği(İHD) İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu, hasta tutsakların durumlarına dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdikleri “F” oturma eylemi için 200’üncü kez Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. Hasta tutsakların durumuna ilişkin pankart ve dövizlerin yanı sıra kimi hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı eylemde konuşan derneğin Cezaevi Konisyonu Üyesi Hatice Onaran, Türkiye’de yaşayan halkların 2015 yılında en temel hak olan yaşam hakkı başta olmak üzere hak ihlallerine maruz bırakıldığını söyledi.

BİR YILDA 37 TUTSAK YAŞAMINI YİTİRDİ

İHD Cezaevi Komisyonu Üyesi ve Oyuncu Nur Sürer ise haftanın basın açıklamasını okudu. “İktidar sahipleri ellerinde bulunan militarist ve özel eğitilmiş güçlerle; bebek, kadın, yaşlı, hasta, engelli... yüzlerce insanın yaşama hakkını elinden almıştır” diyen Sürer, iktidarın kendi yarattığı “güvenlik” fobisiyle kural tanımadan hareket ederken, cezaevinde de buna paralel uygulamalar olduğunu belirtti. Tedavisi mümkün olmayan onlarca siyasi tutsağın yine “güvenlik” gerekçesiyle serbest bırakılmayarak ölüme terk edildiğini dile getiren Sürer, “Adalet ve Sağlık Bakanlıkları bu ülkenin yetiştirdiği yeterli doktorlara ve verdikleri raporlara güvenmiyor” dedi.

Sürer, 2015 yılında cezaevlerinde 37 tutsağın yaşamını yitirdiğini bildirdi.

ANKARA

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, devletin hasta tutsaklara yaklaşımını protesto etti. Yüksel Caddesi’nde toplanıp “Hasta mahpuslar derhal serbest bırakılsın” pankartı açan İnisiyatif üyeleri, yine “Ölümleri Durdurun!”, “Tecrit İşkencesine Son” ve “Tecrit Öldürüyor” yazılı dövizler taşıdı. Eylemde İnisiyatif adına açıklamada bulunan Selahattin Gider, cezaevlerinde mahpusların başlarına neler geldiğini öğrenemediklerini belirterek, kayıtlı olanların dışındakilerin durumlarının daha vahim olduğunu düşündüklerini ifade etti.

757 HASTA TUTSAK

Gider, devletin şiddet politikasının en rahat uygulandığı yerlerin başında cezaevlerinin geldiğini, İHD verilerine göre cezaevlerinde toplam 757 hasta tutsak bulunduğunu söyledi. Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan ortamlardan mahrum bırakılan mahpusların hastalıklarına sürekli yeni hastalıklar eklendiğini vurgulayan Gider, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) devletin tecrit politikasının bir yürütme organı gibi çalıştığından en ağır hasta için bile “cezaevinde kalabilir raporu” verdiğini söyledi.

AKADEMİSYENLERE DESTEK

Eylemde, akademisyenlere yönelik geliştirilen linç kampanyasına da tepki gösterildi. Gider, “12 Eylül darbeci geleneğinin tüm yaptırımları bugün iktidar eliyle toplumun hemen her kesimine uygulanıyor. Nefret ve kinden beslenenler palazlandırılıyor, gittikçe kaos ortamı derinleştiriliyor” dedi.

‘ROJAVALI TUTSAĞIN CANSIZ BEDENİ VERİLDİ’

Cezaevlerindeki göçmen mahpusların dil sorunundan kaynaklı baskıya ve şiddete daha fazla maruz kaldıklarını belirten Gider, “7 Ocak’ta yapılan habere göre Adana’da gözaltına alınan Rojavalı Basil Mihemed Xer Şex Musa’nın 3 ay tutuklu kaldığı cezaevinden ailesine cansız bedeni teslim edildi” diyerek devletin hapishanelerde uyguladığı şiddeti vurguladı.

Gider, “Bizler insan hakları savunucuları olarak cezaevlerindeki hak ihlallerinin son bulmasını, hasta mahpusların serbest bırakılmasını, mahpusların iletişim haklarının sağlanmasını, hasta mahpusların gerekli tedavilerinin yapılmasını, tüm mahpusların anayasal ve uluslararası sözleşmelere göre tanınmış haklarının koşulsuz bir şekilde verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

İZMİR

İHD İzmir Şubesi üyeleri ise hasta tutsaklar için Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Birçok siyasi parti ve STÖ’nün destek verdiği eylemde, “Susma suça ortak olma ölüyorlar. Hasta mahpuslara Adli Tıp idam oldu” pankartı açıldı.

Hasta tutsakların fotoğraflarının taşındığı eylemde, ortak açıklamayı İHD Ege Bölge Temsilcisi Ali Aydın yaptı. Aydın, 20 yıldır tutsak olan Kemal Özçelik’in sağlık durumuna dikkat çekti. Özçelik’in kalbe giden damarlarından üçünün tıkalı olduğu için iki yıl önce açık kalp ameliyatı yapıldığına dikkat çeken Aydın, bacağından üç damar alınarak kalp damarı yerine kalbine takıldığını belirtti. Aydın, Erzurum H Tipi Hapishanesi’nden Tekirdağ 2 No’lu F Tipi’ne sürgün edilen Özçelik’in çıplak arama işkencesine maruz bırakıldığını da paylaştı.

Aydın, Özçelik’e dair, “Ağır şekilde darp edildi. Durumu giderek ağırlaşıyor. F Tipi’nin olumsuz koşulları onun durumunu daha kötü etkiliyor” bilgisini de verdi. Eylemde, Özçelik’in tedavisinin yapılması ve serbest bırakılması istendi.