ADİL OKAY'LA DAYANIŞMAYA ÇAĞRI

Görülmüştür ekibinden yazar-şair Adil Okay'a "HAPİSHANELERE YOLLADIĞI MEKTUPLARDAN DOLAYI" soruşturma açıldı.

İddialar komplo düzeyinde. yeni bir Ahmet Şık vakası sayılabilir. Savcılık dosyasındaki iddialar, belgeler ve Adil Okay'ın yanıtı, İHD desteğiyle yapılacak basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurulacaktır. Mersin ve civarındaki tüm dostları, Adil Okay arkadaşımıza destek için düzenlenecek basın açıklanmasına bekliyoruz.

Basın açıklaması

Tarih: 12 Mayıs 2014 Pazartesi Saat:12.30

Yer: Mersin gazeteciler Cemiyeti (Metropol Nikah salonu), Mersin

Adil Okay kimdir?

Adil Okay. 1957’de Antakya’da doğdu. Politik nedenlerden Adana ve Ankara cezaevlerinde yattı.1978’de uğradığı silahlı saldırı sonucu bir ayağında, 1980’de polisin işkencesi sonucu bir kolunda sakatlık kaldı.1981’de yurtdışına çıktı. 1983’te Fransa’ya yerleşti. Fransa’da iki arkadaşıyla beraber ‘Fransa Postası’ adlı aylık dergi yayınladı. Türkiyeli politik mülteci derneklerinde uzun yıllar aktif görev aldı. Politik mültecilere yıllarca ücretsiz tercümanlık yaptı.

Yirmi yıl sürgünden sonra Türkiye’ye dönebildi. Türkiye’de ve ülke dışında; birçok ulusal gazete, dergi ve antolojide şiir, öykü, deneme, makale ve araştırma yazıları yayınlandı.

Çalışmalarıyla “15. Ömer Seyfettin Öykü” ile “6. Hasan Bayrı şiir” yarışmalarında ödüle layık görüldü. 2012 Yılında da ‘Mersin 68’liler Derneği’nin ‘Onur Ödülü’nü aldı.

Bu Güne kadar 15 kitap yayınlayan Okay’ın yazdığı kitaplardan ‘Hançerini Ay Işığına Çalan Adam’ (şiir) 1999’da, ‘Kaç Kişi Kaldık’ (şiir) 2001’de, ‘Ah Çocuk’ (şiir) 2003’te, ‘Yolcu’ (öykü) 2005’te, ‘Yirmi Beşinci Saat’ (şiir), 2006’da, yine 2006‘da ‘Az Çalışmalı Aşka Zaman Ayırmalı’ (deneme), 2008’de ‘12 Eylül Ve Filistin Günlüğü’ (anı-belgesel), yine 2008’de ‘Konuşan Fotoğraflar’ (fotoğraf), ve 2010’da Karanlığın İçinde Aydınlık Yüzler−Ölülerimiz Konuşuyor’ (oyun) Ütopya Yayınevi tarafından yayınlandı.  

2011’de ‘Kadın Gibi Kadın −Haykırış’  ile “Tekel İşçisi Bir Kadının Uyanışı”  adlı oyunları sahnelendi ve Gerçek Sanat Yayınevi bünyesinde kitaplaştı.

 2012 yılında Sokak tiyatrosu olarak sahnelenen “Cumartesi Anneleri” adlı oyunu, Emeğin Sanatı yayınlarınca aynı yıl ‘e-kitap’laştı.

Yine 2012’de “Eylül Kokusu” adlı şiir kitabı Ütopya tarafından yayınlandı.

2013 yılında Nota Bene yayınlarınca çıkan “Ben çıkana kadar büyüme e mi” yazarın 15. Kitabıdır. Bu kitap TBMM’nde 4. Yargı paketi tartışmalarında referans oldu.

Politik tutsaklarla dayanışma amacıyla yürüttüğü çalışmaları “görülmüştür mahpus resimleri sergisi” adı altında toplayıp Türkiye’nin birçok yerinde ve Fransa’da sergi açtı. Ülkede ve ülke dışında birçok panelde tebliğ sundu. Konferanslar düzenledi. Çeşitli sergilerin küratörlüğünü yaptı.

Bir dönem İHD Mersin şubesi Yönetim kurulu üyesi ve Cezaevleri komisyon başkanlığı yapan Okay, Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği  ve Fransa PEN üyesidir. 2013 yılında bir grup arkadaşıyla birlikte kurduğu www.gorulmustur.org web sitesi aracılığıyla “hapishaneler”le dayanışma çalışmalarına yoğunlaştı.

Okay’ın yazdığı Tiyatro oyunları, Türkiye’nin birçok yerinde sahnelenmeye devam ediyor.

İletişim: [email protected]