Yaşam hakkı ellerinden alınıyor!

Hasta tutsakların serbest bırakılması için sürdürülen F eyleminin 111. haftasında Süreyya Bulut'un sağlık durumu anlatılarak serbest bırakılması gerektiği ifade edildi.

Her Cumartesi olduğu gibi saat 13.30'da Galatasaray Meydanı'nda F şeklinde oturulmasıyla başlayan eylemde ilk olarak İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe bir konuşma yaptı. 

% 90 zihinsel engelli tutsağı ailesine haber vermeden bıraktılar

Efe, bir kez daha devletin hasta tutsakları ölüme terkeden politikalarını teşhir ederek bu konuda artık adım atılması gerektiğini söyledi. Yüzde 90 zihinsel engelli olan hasta tutsak Rıdvan Tekcanlı'nın serbest bırakıldığı bilgisini veren Efe, ancak ailesine haber verilmeden serbest bırakılan Tekcanlı'nın iki gündür kayıp olduğu ve ailesinin onu bulmaya çalıştığını aktardı. Efe, yüzde 90 zihinsel engelli birini tek başına sokağa bırakanların başına gelebilecek her şeyden sorumlu olduğunu belirterek konuşmasını sonlandırdı.

İşkence yöntemi olarak ölüme sürükleniyorlar

Efe'nin konuşmasının ardından İHD Cezaevi Komisyonu adına basın açıklamasını Nur Sürer okudu. Devletin bir işkence yöntemi olarak hasta tutsakları yavaş yavaş ölüme terk ettiği belirtilen açıklama şu ifadelerle devam etti: “Devletin yasayla değil, intikam hırsıyla yönettiği hapishaneler sayısız insanın dünyasını karartıyor. Bunlardan birisi de Süreyya Bulut.

Süreyya Bulut 1994 yılında ağır yaralı olarak tutuklanır. Bu durumdayken, hastaneye değil sorguya götürülür. 16 gün gözaltında bekletilir. Hastaneye gidebildiğindeyse artık çok geçtir. Sağ gözü bu süreçte kör olmuştur.”

Bulut'a 2003 yılında “Wernicke Korsakoff Sendromu” tanısı konulduğu ve sol gözünün de kör olmak üzere olduğu belirtildi. Vücudunda kalan şarapnel parçaları nedeniyle de çok fazla ağrı çektiği ifade edildi. Bulut'a heyetin verdiği “hayati tehlike arz ediyor” yönündeki rapora rağmen serbest bırakılmadığı ve 2013 Kasımı'ndaki başvuru sonucunda Bulut'un gönderildiği Adli Tıp Kurumu'ndan hala yanıt gelmediği aktarıldı.

Açıklamanın devamında hasta tutsaklar; Adem Yüksekdağ, Abdullah Ecevit, Ahmet Tamir, Ali Can Yalçıner, Adem Amaç, Abdurrahman Çokur, Abdulvahap Kavak, Akif İpek, Ali Adıma ve Abdülaziz Özdemir'in sağlık durumları hakkında bilgi verildi.

Açıklama şu ifadelerle sona erdi: “Tüm hasta mahpusların tedavilerinin önündeki engeller kaldırılmalı, ağır hasta mahpuslar, tam teşekküllü hastane raporlarıyla zaman kaybedilmeden serbest bırakılmalıdır.”

Görüşe gittiğimizde bizi tanımakta güçlük çekiyor

Basın açıklamasının ardından Süreyya Bulut'un kardeşi Semra Kıvrak kısa bir konuşma yaptı. Ablasının sağlık durumunun kötüye gittiğini belirten Kıvrak, görüşe gittiklerinde ablasının kendilerini uzun süre tanımakta güçlük çektiğini, görüşe arkadaşları tarafından getirildiğini anlattı. İkinci gözünü de kaybetme riski olduğunu söyleyerek tedavisinin gecikmeden yapılmasını isteyen Kıvrak ablasının serbest bırakılmasını istedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

Kaynak: www.kizilbayrak.net