HAPİSHANELERE ESİNTİ YOLLAYAN İKİ KİTAP

 

www.gorulmustur.org sitesinin kurucuları arasında yer alan Adil Okay’ın hapishane temalı yaptığı çalışmalar, yazdığı kitaplar; oldukça önemli. Zira her açıdan yol gösterici, ön açıcı ve “bilmediklerinizi sanatın gücünden yararlanarak bilgilendiren” bir nitelik taşıyorlar.

Hasan Şahingöz

1 Nolu F Tipi Cezaevi  C Tek-55  

TEKİRDAĞ

***

 

Öncelikle hücreme esinti getiren “Hapishanelere Esinti Yollayalım” ile “İçerden Dışarı - Dışardan İçeri Fotoğraf Köprüsü”nü aldığımı ellerinize, emeklerinize sağlık diyerek belirteyim.

 

İlk kitap: Adil Okay’ın Ütopya yayınlarından çıkan “Hapishanelere Esinti Yollayalım” adlı çalışması. Okay’ın yazıları, anlatılar, “Görülmüştür” mühürlü mektup örnekleri, tutsakların hücrelerde yaptıkları resimler, karikatürler ve yazdıkları şiirler yerli yerinde. Okuyucu yaşamasa bile hapishaneler konusunda empati yapabilir. Okay’ın bu dosyasının iki yıl önce yayınladığı “Ben Çıkana kadar Büyüme  e mi…” adlı kitabı kadar etkileyici olduğunu söyleyeyim Ayrıca kitabın kısa, özlü olması, ayrıntılarda boğulmaması da çok daha iyi olmuş. Aksi durumda kitaplar akademik bir çalışmaya dönüşüyor, bu yüzden de genel kitle tarafından ne yazık ki yeterince ilgi görmüyor, okunmuyor. Ancak bu sonuç Okay’ın kitabının “popülizm” tuzağına düşmesi anlamına gelmiyor. Sözünü ettiğim kitaplarda- raporlarda yer alan veriler - istatistik bilgiler de Okay’ın yeni çalışmasında aralara spotlar halinde serpiştirilmiş.

Adil Okay, aşağıda bir bölümünü okuyacağınız önsözde zaten bunu amaçladığını belirtmiş:

“Rakamlar ve harfler”, birinci ağızdan tanıklıklarla canlanıp zindan kokusunu – kalın duvarların ve dikenli tellerin boğmaya çalıştığı çığlığı size ulaştırsın istedim.

Bu çalışmamla, gizlenen ya da çok az insanın gördüğü- görebildiği bir eza deryasının, zulüm evlerinin fotoğrafını -içeriden tanıkların sesleriyle- betimlemeye çalıştım. 

Böylelikle “Tutsakların – Mahpusların” kanayan yaralarını yakından görecek, onlara dokunabilecek, onlarla konuşabilecek, onlarla beraber sorgulayıp yanıt arayabileceksiniz.

Bir de bildiğim kadarıyla, hapishaneler üzerine yazılan kitaplar, hep ‘19 Aralık’ gibi özel, tarihsel olaylar üzerine... Ama ihtiyaç olduğu halde, yazarın “Ben Çıkana Kadar Büyüme E mi..:”, “Hapishanelere Esinti Yollayalım” gibi, hem tarihsel belge niteliği olan, hem de hapishaneleri doğal akışı, olağan hali, güncelliği içerisinde ele alan çalışmalar \ kitaplar bu kadar ilgi görmedi. Varsa da 22 yıllık bir tutsak olarak ben göremedim.

***

 

İkinci Kitap: Red Fotoğraf grubu ile Görülmüştür Ekibi’nin ortak hazırladığı, Türkiye’nin birçok yerinde sergilenen sonra kitaplaşan 55 Tutsak ile 55 Fotoğrafçının buluştuğu, “İçerden Dışarı - Dışarıdan İçeri Fotoğraf Köprüsü”, yine bildiğim kadarıyla kendi alanında, içeriğinde bir ilk. Bu yüzden olsa gerek benden de çalışmaya katılmam için yollanan bir fotoğrafın “okunması” istendiğinde nasıl olacağını - olabileceğini kafamda canlandıramamıştım. Ama önsözünü Adil Okay ile Özcan Yaman’ın yazdığı sergi kitapçığını elime alınca gördüm ki, çok hoş, çok zarif, oldukça güzel bir çalışma olmuş. Aynı zamanda, tıpkı “Hapishanelere Esinti Yollayalım” gibi ilgi çekici...

Sibel Özbudun’un “Hapishanelere Esinti Yollayalım” adlı kitaba yazdığı önsöz’den bir bölüm aktarıp toparlayayım:

Bu kitapta onların seslerini duyacak, yazdıklarını okuyacak, çizdiklerine bakacaksınız. Umuyorum ki, okuduklarınız, gördükleriniz, duyduklarınız cezaevlerindeki dostlarımızı hayatlarımızdan silip atmaya, onları kesif bir unutulmuşluk pusu içerisinde terk etmeye yönelik suskunluk duvarını yıkma kararına sürükler sizi de... Siz de tutsak dostlara ses verenler, “hapishanelere bir esinti yollayanlar” arasına katılırsınız.

Çünkü cezaevlerinde insanlar ölmeye, tutsakların yaşamı keyfî ve zorbaca uygulamalarla cehenneme çevrilmeye, çocuklar tecavüze uğramaya, kadınlar çıplak aramalara tabi tutulmaya devam ettikçe, hangimiz özgür olabiliriz ki?

Ellerine, yüreğine sağlık, Adil Okay...”

 

Ben de bu kitapların öznelerinden biri olarak, başta Adil Okay olmak üzere emeği geçen tüm arkadaşların, dostların emeklerine, yüreklerine, ilgi ve duyarlılıklarına sağlık diyorum.

7 Mart 2016

Hasan Şahingöz

 

Kaynak: Ümüş Hapishane Dergisi. s.20. Temmuz -Ağustor - Eylül Eylül 2016.

***

HASAN ŞAHİNGÖZ KİMDİR?

Sosyalist tutsaklardan Hasan Şahingöz. 1971 doğumlu. Yozgat’ın Şefaatli ilçesinden. “Anayasal Düzeni Zorla Değiştirmeye kalkışma…” iddiasıyla suçlanıp, yargılandı, bu suçtan idam cezası aldı. Bu ceza nedeniyle de 22 yıldır hapistedir. 2002 yılında idam cezası kaldırılınca ceza, yargılanıp ceza aldığı Ankara 2 No’lu DGM tarafından otomatik olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrildi.

Hasan Şahingöz yıllardır tek kişilik hücresinde “Ümüş – Eylül” adlı sanat dergisi yayınlıyor. Elle hazırlanan dergi dışarıda fotokopi ile çoğaltılıyor. www. gorulmustur.org adlı sitede e -dergi olarak paylaşılıyor.