Hapishanede çizilen Karikatüre “Cumhurbaşkanına Hakaretten” Hücre Cezası

Hapishane içerisinde dergi çıkaran altı mahpusa, çizdikleri karikatürlerle “cumhurbaşkanına ve memura hakaret ettikleri” gerekçesiyle 10’ar günlük hücre cezası verildi.

Ayça Söylemez İstanbul - BİA Haber Merkezi 12 Eylül 2018

 

 ***

Bolu F Tipi Hapishanesi'nden Emrah Yayla bianet’e gönderdiği mektubunda, hapishanede aylık çıkardıkları dergide “cumhurbaşkanına hakaret edildiği” gerekçesiyle, kendisinin de aralarında olduğu altı mahpusa 10’ar günlük hücre cezası verildiğini yazdı:

“Aylık çıkardığımız Ayvaz isimli kültür sanat dergimizde, kendi çizdiğimiz karikatürlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve görevli memura hakaret edildiği gerekçesiyle bana ve Candaş Kat, Latif Mollaahmetoğlu, Ayberk Demirdöğen, Volkan Pamuk ve Veysel Şahin’e 10’ar günlük hücre cezası verildi.”

“İtiraz dilekçelerimiz işleme konmuyor”

Hapishane idaresince verilen disiplin cezalarıyla ilgili İnfaz Hakimliklerine itiraz edeceklerini yazan Yayla, dilekçelerinin işleme konmamasından da şikayetçi olduklarını ifade etti:

“İnfaz Hakimlikleri, hapishane idaresince verilen disiplin cezalarını usulsüz şekilde onaylıyor. Yasaya göre itirazlarımızı reddeder ya da kabul eder ama son dönemde cezalar ‘değiştirilerek’ onanıyor. Örneğin 20 günlük hücre cezası 3 ay etkinliğe katılmama cezasına çevrilerek onaylanıyor. Disiplin cezaları baki kalıyor.”

“Haklarımızın gasp edilmesine dair işleme konulan dilekçelerimize ise sürekli ret kararı veriliyor…”

Dilekçeleri “koridordan” yolladılar

Yayla, mektubunda, 27 Ağustos’ta gardiyanlara vermek istedikleri dilekçelerin ise hiçbir şekilde kabul edilmediğini anlattı:

“Sabah sayımında gelen gardiyanlar, Mete Yavuz, Süleyman Matur ve Veysel Şahin’in hazırlamış olduğu dilekçeleri almadı. Onlar da dilekçeler alınsın diye koridora atmak zorunda kaldılar.

Ailesiyle konuşurken telefonu kesildi

Yayla mektubunda ayrıca, “telefonda tekmil zorunluluğu” [konuşmadan önce isim gibi bilgileri vermek] nedeniyle yaşadıkları zorlukları da anlattı ve şu örneği verdi:

“15 Ağustos’ta Yaşar Yün adlı mahpus sel felaketinden dolayı Ordu’da yaşayan ailesini aradı ama tekmil dayatmasını kabul etmediği için telefonu kesildi. Ailesinin selden sonraki durumunu öğrenmesi engellendi.

“Ahizeyi bırakmayıp ailesinden haber almak istediğini söyleyince de zorla hücresine götürüldü. İdare de 3 ay haberleşme cezası verdi.”