"Fotoğrafın Sırtındaki Kambur-12 Eylül"

12 Eylül dönemine tanıklık etmiş fotoğrafçılarla röportajlardan oluşan "Fotoğrafın Sırtındaki Kambur-12 Eylül" kitabı çıktı.

Metnin hazırlanmasında, çok partili dönemi izleyen süreçle birlikte 1960 sonrası politik dönüşümlere dair inceleme ve araştırmalar önemli yer tutarken, özellikle 12 Eylül ile yaşanan geçiş sürecine tanıklık etmiş ya da ardından gelen iklimde el yordamıyla yolunu bulmaya çalışmış fotoğrafçılarla röportajlar yapıldı. Kitabın amacı için, “Ülkedeki pek çok fotoğrafçının röportajlarda anlatılanlara benzer şekilde kişisel arayışlarını sürdürdüğü bir ortamda arzumuz, Türkiye fotoğrafının bugününü anlayabilmek için öncesini, nedenleri ve sonuçlarıyla birlikte irdelemektir” deniyor.

Kitabın tanıtım metninde, şu ifadeler yer alıyor: “Türkiye Cumhuriyeti bulunduğu coğrafyanın da etkisiyle, kuruluşundan bu yana farklı politik görüşlerin dönemsel olarak yükseldiği, bu durumun etkilerinin sosyal yaşamından sanatına, kültürüne, ekonomisine, dış ilişkilerine yansıdığı bir ülkedir. Bu kitabın kaleme alınmasındaki esas amaç, hâkim ideolojiler ve kültür ortamı dönüştükçe ülke için henüz yeni bir alan olan fotoğrafın bugüne dek karşılaştığı önemli kilometre taşlarına nesnel bir biçimde bakmak ve onların etkilerini doğru anlamaktır.”

Kaynak: Evrensel Gazetesi