22 yıldır tutuklu bulunan hasta tutsak, 3 gün Metris’te hücrede bekletildi; muayene süresi 5 dakikaydı!

22 yıldır tutuklu bulunan Mehmet Emin Özkan, İstanbul'da 3 gün boyunca Metris Hapishanesi'nde hücrede bekletilmesinin ardından muayenesinde yalnızca sağlık raporlarına bakıldı

22 yıldır tutuklu bulunan 80 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan, sağlık tetkikleri için sevk edildiği İstanbul’da 3 gün boyunca Metris Hapishanesi’nde hücrede bekletildi. Buradan götürüldüğü ATK’de ise, 5 dakika süren muayenesinde sadece sağlık raporlarına bakılarak hapishaneye geri gönderildi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Lezgin Akdeniz’in haberine göre; İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 402’si ağır bin 154 ismin yer aldığı hasta tutuklular listesinde yer alan isimlerden biri 80 yaşındaki Mehmet Emin Özkan; 22 yıldır hapishanede. Özkan, guatr, bağırsak, kalp, yüksek tansiyon, beyinde baloncuk ve alzheimer rahatsızlıklarının yanı sıra hapishanede kaldığı süre boyunca 5 kez kalp krizi geçirdi, 4 defa anjiyo oldu.

Boğazındaki kötü huylu guatr nedeniyle ameliyat olması gereken Özkan, yaşından dolayı olamıyor. Yine hafıza kaybı olan ve iki kulağı duymayan Özkan’ın sağlık durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Ailesinin infazının durdurulması için bugüne kadar 5 defa başvurduğu ATK, her defasında yüzde 87 oranında vücut fonksiyon kaybı raporu olan Özkan için “cezaevinde kalabilir” raporu verdi.

İnfazının durdurulması talebiyle ailesinin yaptığı son başvuru üzerine Özkan, geçtiğimiz günlerde tetkikleri yapılmak üzere bir kez daha tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) götürüldü.

3 gün hücrede bekletildi

İstanbul’a götürülen Özkan, ATK’de muayene edilmesi öncesinde 3 gün boyunca Metris Cezaevi’nde hücrede bekletildi.

Özkan’ın kızı Selma Özkan, üç gün boyunca aradıkları cezaevi yönetiminin babasının nerede olduğu bilgisini kendilerine vermediğini ifade etti. Özkan, “Babamın cezaevinde olmadığını belirtip, nereye götürüldüğünü söylemediler. 4’üncü günde babam tekrar Diyarbakır’a getirildi. Ve sonradan öğrendik ki ATK’ye götürmek için İstanbul’a götürmüşler. Ancak üç gün boyunca Metris 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde hücrede kalmış” diye konuştu.

Sadece raporlarına bakıldı

Babasının Metris’ten götürüldüğü ATK’de ise, sadece 5 dakika kaldığını ve hiçbir şekilde muayene edilmediğini paylaşan Özkan, “Burada masada oturan üç sivil giyimli kişi, babamı ayakta bekletiyor ve raporlarına baktıktan sonra ‘onu götürebilirsiniz’ diyorlar” dedi.

Özkan, babasının gözaltında gördüğü işkence nedeniyle ağır sağlık sorunları yaşadığını ve neredeyse iki günde bir elleri kelepçeli bir halde hastaneye kaldırıldığını kaydetti. Görüşüne gittiklerinde bile babasının yaşadığı hafıza kaybı nedeniyle bazen kendilerini tanımadığını anlatan Özkan, yine kulakları duymadığı için babasıyla telefon görüşmesi de yapamadıklarını ifade etti.

Özkan, sağlık şartlarının bu derece kötü olmasından kaynaklı her ana babasının ölüm haberini alacakları endişesiyle yaşadıklarını ifade etti. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin sağlık kurulundan iki ayrı rapor alan Özkan’ın sağlık durumuyla ilgili hazırlanan raporun birinde “Yüzde 87 engelli (cezaevinde kalamaz)”, diğerinde ise “Yüzde sıfır (cezaevinde kalabilir)” denildi.

Ne olmuştu?

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ı öldürdüğü iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan davanın tek tutuklusu 79 yaşındaki Mehmet Emin Özkan, 22 yıldır adalet bekliyor. Mersin’de 1996 yılında “örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla gözaltına alınan Özkan, 2 itirafçının verdiği, daha sonra ise geri çektiği ifadeler nedeniyle Tuğgeneral Aydın’ı öldürmekle yargılandı. Yargılama boyunca olay ile hiçbir ilgisi olmadığını anlatmaya çalışan Özkan’a ağırlaştırılmış müebbet hapis verildi.

Özkan, cezaevinde olduğu 21 yıllık süre zarfında 6 cezaevi değiştirdi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 2014 yılında Lice dosyasının zaman aşımından düşmesine bir gün kala hazırladığı iddianamede, “Bu beyanlara dair tutanaklar ilgili mahkemeden celp edilerek incelenmiş; ancak Mehmet Emin Özkan’ın bu eyleme katıldığına dair herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır” yönündeki tespiti, 1996 yılından bu yana cezaevinde olan Özkan için umut oldu.

22 yıldır hapishanede

İddianamede, Lice’de yaşanan olayın bir JİTEM organizasyonu olduğu, dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında “Taammüden öldürme”, “Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik”, “Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası istendi.

3 yıldır çıkacak karar bekleniyor

Bunun üzerine Özkan’ın avukatları kapatılan Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin (DGM) yerine bakan Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak yargılamanın yenilenmesi, infazın durdurularak Özkan’ın tahliyesini talep etti. Yargılamanın yenilenmesi talebini kabul eden mahkeme, infazın durdurulması için de İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Lice davasının sonucunun beklenmesine karar verdi. Özkan, 3 yıldır Lice davasında çıkacak sonucu bekliyor.

Bahtiyar Aydın’ın ablası Birsen Aydın da, Fındık İçin Adalet Yürüyüşü sırasında kardeşinin devlet içindeki karanlık güçler tarafından öldürüldüğünü beyan etmişti.