Pul zam zulüm işkence
gorulmustur tarafından Pa, 29/01/2023 - 10:18 tarihinde gönderildi
Kocaeli 2 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde yatan ve ‘Ozan Veli’ mahlasıyla bilinen Resul Sarıgöl’ün, şair Şükrü Erbaş’a göndermek istediği şiir kitabı ‘sakıncalı’ bulundu.
Batman’da farklı tarihlerde tutuklanan Fırat (24) ve Emrah (30) Nebioğlu kardeşler, yaşadıkları ağır sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmiyor. Kardeşlerden Fırat, Batman’da 2015’te tutuklandı ve "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı ve "ateşli silah ve örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 11 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı. Fırat, sırasıyla Batman, Gümüşhane, Elazığ ve en son Diyarbakır’da bulunan cezaevlerine sevk edildi. Diyarbakır T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Fırat, geçirdiği felç nedeniyle yüzde 92 engelli raporu bulunuyor.
Bu yıl insan hakları ihlalleriyle ilgili haberlerimizde ana konu hapishaneler oldu.
Uzun yıllardır tutuklu ve hükümlülerle dayanışan, onların içeride zor koşullarda ürettikleri eserleri görünür kılmaya çalışan Görülmüştür Kolektifi ve objektiflerini sosyal sorunlara çevirmeleriyle tanınan fotoğrafçılardan oluşan Redfotoğraf Grubu olarak “Özgürlüğün Sesi” adlı yeni bir proje hazırladık. Bu proje kapsamında bin bir güçlüğü aşarak içlerinde yazar ve şairlerin de yer aldığı 50 Mahpus ile farklı coğrafyalarda yaşayan 50 fotoğrafçının özgürlük imgelerinin buluşmasını sağladık.
İnsan Hakları Haftası kapsamında cezaevindeki tutukluların yazı ve karikatürleriyle hazırlanan "Şiddet" temalı fotoğraf sergisi, Riha Barosu'nda sergilendi.
İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Riha Barosu tarafından düzenlenen İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında Görülmüştür Kolektifi tarafından fotoğraf sergisi açıldı. Cezaevindeki tutukluların şiir ve sözlerinin olduğu, Red fotoğraf ekibi tarafından çekilen ve hikayelenen " Şiddet" temalı sergi, Baro girişinde sergilendi. Baro'da bulunan sergi 1 hafta boyunca sürecek.
“İçeride Dışarıda” adını verdiğimiz, 21 Fotoğrafçı ile 35 tutsak şair, yazar, ressam ve karikatüristin buluştuğu sergimiz 6 Aralık 2022'de saat 17.00 da Urfa Barosu'nda açılacaktır.
İÇERİDE DIŞARIDA…
“Ana rahmine şarkta düşmüş çocuklar / Lastik ayakkabılarıyla / ‘Korkma sönmez bu şafaklarda’ / 126 Elif / Pamukta öğretmenim / 127 Berivan / Tütünde / 128 Uğur / ‘Meçhul öğrenci anıtında’ / 129 Deniz / hapiste…/ 130 Roza / Göç yollarında / Ya sen niye geldin 131 / Ben üzümcüydüm öğretmenim…”
MİHEME PORGEBOL
Almanya'da Yeni Kadının davetiyle 4 kentte açılan sergimizin son durağı Frankfurt olacak.
***
Sergi hakkında:
O yüzden toplumun hafızasını tüm sansüre rağmen 7’den 70’e kulaktan kulağa aktarılıyor. Bu toplumda her Kürdün ister kendi coğrafyasında ister Batı’da, devletle unutamadığı bir anısı, gerçekliği ve buna karşı bir hafızası vardır. Sansür bu hafızayı silebilecek mi?”
Açıldığı tüm bölgelerde büyük ilgi gören “Özgürlüğün Sesi” sergisi, Yeni Kadın tarafından Almanya’nın bir çok kentinde düzenlenmeye devam ediyor. Serginin Oberhausen, Oberursel, Köln ve Hamburg’tan sonra beşinci durağı Ulm oldu.
***
DUVAR - Toplumsal Olayları Araştırma ve Yüzleşme Derneği'nin Başkanı, yazar Cafer Solgun, son yıllarda yayınlanan iki kitabında, yirmi yıla yakın süren hapishane deneyimini anlatıyor. Solgun, 12 Eylül dönemi ile 90’ların hapishane yaşantısı ve ceza infaz rejimini anlamak ve bugünün hapishane koşullarına bakmak için sorularımızı cevapladı.
Serginin Oberhausen, Oberursel ve Köln’den sonra dördüncü durağı Hamburg’tu. Sergi 11-19 Kasım tarihleri arasında Almanya’da Ulm, Nürnberg ve Frankfurt olmak üzere 3 kentte daha açılacak.
İstanbul - BİA Haber Merkezi
17 Ekim 2022, Pazartesi 15:26
Ara sıra güzel haberler verelim.
Özgürlüğün sesi adlı sergimizde özgürlük imgesi ile yer alan, önceki sergilerimize de katkı sunan yazar Rojbin Perişan 30 (OTUZ) Yıl tutsaklıktan sonra tahliye oldu.
Hoş Geldin Rojbin Perişan
***
Hapishanelerde neler oluyor
Ve görülmüştür kolektifi neler yapıyor..
Programı kaçıran takipçilerimiz aşağıdaki bağlantıdan izleyebilir.
https://cantv.tv/hapishanenin-bellegi-gorulmusturkazim-gundoganin-sundugu-hafiza-defteri-programinin-konugu-yazar-adil-okay-can-tvde/
Cezaevindeki tutsaklarla dayanışma amacıyla kurulan Tigris Euphrat Derneği, siyasi tutsakların eserlerinin sergilendiği bir etkinlik düzenliyor. İsviçre’nin Zürih kentinde Katalanlara ait Punto d`Incontro Kültür Derneği’nde düzenlenen sergi 3 Kasım’a kadar açık olacak.
Bu sergiyi ortaya çıkaran süreç 2015 yılında Görülmüştür Kolektifi’nin düzenlediği “Sizin hâlâ bir mektup arkadaşınız yok mu?” kampanyasıyla başladı. Görülmüştür’den yazar Adil Okay, Redfotoğraf grubundan Özcan Yaman’la bir araya gelerek içeri ile dışarıyı buluşturan fotoğraf temelli bir proje geliştirdiler. Bu çalışmanın amacı içeridekilere moral vermekten çok, dışarısı ve içerisi arasındaki politik sürekliliği göstermek. İçeridekilerin hürriyet mücadelesinin dışarıdakilere gündelik hayatlarında yaşadıkları “denetimli serbestliği” hatırlatmış olması. Bir not düşmek isterim.
Çizgili Özgür Sergi Açılıyor
“Zindandan Kaçıp Gelen Karikatürlerin Sergisi” Ayışığı Ekin Sanat Derneği’nde açılıyor.
Oradaki özgür yaşam sevdalılarına selamlarımı, saygılarımı sunarım...
Gül Güzel
Sahi, kim bu yazarlar? Dertleri ne? Neden yazıyorlar? Nasıl yazıyorlar? “Hapishane edebiyatı” deyip bir kenara atılacak eserler mi üretiyorlar? Takdir sizin değerli okurlar.
Serdar Koç. E Tipi Hapishane. Elbistan/K. MARAŞ
***
Firari Yazılar hakkında...
Köln ve yakınlarında yaşayan arkadaşlara davet.
22 ve 23 Ekim'de sergimizin açılışında ve panelde buluşmak söyleşmek dilegiyle...
Bizi davet eden ve emegi geçen kurumlara teşekkür ediyoruz.
Ayrıntılı bilgiler afişlerdedir .
Sergi hakkında bilgi:
Sergiyi, uzun yıllardır tutuklu ve hükümlülerle dayanışan, onların içeride zor koşullarda ürettikleri eserleri görünür kılmaya çalışan Görülmüştür Kolektifi ve objektiflerini sosyal sorunlara çevirmeleriyle tanınan fotoğrafçılardan oluşan Redfotoğraf Grubu gerçekleştiriyor.
Tutsak gazeteci Nedim Türfent’in yazıları ve şiirleri "Über Mauern" (Duvarların Üzerinden) adıyla kitaplaştırıldı. Kitabı yayına hazırlayan Cornelia Rohr, Nedim’le yolculuklarının mektuplaşmayla başladığını belirterek, "Nedim’in sözlerinin duvarlara rağmen yayılmasını sağlamak istedik" diyor.
HAKAN TÜRKMEN/BERLİN