Temmuz ayı ifade özgürlüğü ihlalleri raporu

İHD, TİHV ve Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim, “İdari yasaklar, kolluk müdahaleleri”, “Soruşturmalar, yargılamalar, hükümler” ve “Diğer uygulamalar” başlıkları altında yaşanan ifade özgürlüğü ihlallerini raporlaştırdı.

İstanbul - BİA Haber Merkezi 20 Ağustos 2020, Perşembe 20:21

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim, Temmuz 2020 Türkiye’de ifade özgürlüğü ihlalleri raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Ortak çalışmayla hazırlanan rapor, video konferans halinde de yayınlandı.

İHD raportörleri Leman Yurtsever, İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde yaşandığı tespit edilen ifade özgürlüğü ihlallerini; Ahmet Çiçek, İzmir, Ege ve Batı Akdeniz’dekileri; Osman İşçi, Ankara, Orta Anadolu, Orta ve Doğu Karadeniz’dekileri; Gurbet Yavuz, Diyarbakır, Güney ve Doğu Anadolu’dakileri aktardı.
İdari yasaklar, kolluk müdahaleleri”, “Soruşturmalar, yargılamalar, hükümler” ve “Diğer uygulamalar” başlıkları altında hazırlanan rapor şöyle:

***
“İdari yasaklar, kolluk müdahaleleri”

1 Temmuz:

Ankara - Mamak Tuzluçayır mahallesinde Sivas Katliamı ile ilgili basın açıklamasına valiliğin yasaklama kararını gerekçe göstererek müdahale eden polis 4 kişiyi gözaltına aldı.
Ankara - KHK ile ihraç edilmelerini protesto etmek ve işe geri dönme taleplerini ifade etmek için 1331 gündür Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yapmak isteyen emekçilere polis müdahale etti ve etkinlik alanından zorla uzaklaştırdı.
Antalya - Ebru İntibay “AKP Rabia Naz’ın katilini açıkla” ve “Rabia Naz’ın hesabını soracağız” yazılı pankartları astığı iddiasıyla evi basılarak gözaltına alındı.
Dersim - Valilik, 29 bölgeyi yıl sonuna kadar “geçici özel güvenlik bölgesi” ilan etti.
İstanbul - KHK ile ihraç edilen ve işlerine geri dönmek için Bakırköy Özgürlük Meydanında eylem yapanlara müdahale eden polis 2 kişiyi gözaltına aldı.

2 Temmuz:

Ankara - Valilik İl Hıfzısıhha Kurulu toplantısında alınan kararlar uyarınca il genelinde yapılacak toplantı, gösteri ve benzeri tüm eylem ve etkinlikleri 15 gün süreyle yasakladı.
Ankara - Barolara ilişkin yasal düzenleme planına karşı yapılmak istenen “Büyük Savunma Mitingi” Valilik tarafından 2 Temmuz 2020 tarihinde yasaklandı.
TBMM Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri izlemek için gelen baro başkanları Meclis’e alınmadı. TBMM önünde oturma eylemi yaptılar.
TBMM önünde haber takibi için bulunan Artı TV Ankara temsilcisi Sibel Hürtaş polis tarafından fiziksel şiddet kullanılarak gözaltına alındı.
Valiliğin eylem yasağı hakkında suç duyurusunda bulunmak üzere Ankara Adliyesi önüne giden avukatlara polis biber gazı kullanarak müdahale etti.
Ankara - Demokratik Alevi Derneği (DAD) tarafından 2 Temmuz Sivas Katliamı ile ilgili olarak, Sakarya Caddesi’nde yapılmak istenen anmaya polis, Valiliğin yasaklama kararını gerekçe göstererek müdahale etti ve 7 kişiyi gözaltına aldı.

3 Temmuz

Aydın - Valilik, siyasi partiler, sendikalar, meslek kuruluşları, dernekler ve diğer sivil toplum kuruluşlarının basın açıklamalarını, yalnızca binalarının içerisinde veya önünde 50 kişiyi geçmeyecek sayıda katılımcıyla, sosyal mesafe ve maske kurallarına uygun olarak yapılabileceğini bildirdi.

4 Temmuz

Adana Polis “Sosyal medyama dokunma”’ bildirisi dağıtan gençlik örgütleri üyelerine valilik kararını gerekçe göstererek engel oldu.

5 Temmuz

İstanbul - Polis,Beyoğlu ilçesinde vatandaşa fiziksel şiddet uygulayan bekçileri uyaran Av. Cihan Duman’ı darp ederek gözaltına aldı.
Kocaeli - Valilik,Dayanışma Akademisi (KODA) tarafından yapılmak istenen etkinliği yasakladı.

6 Temmuz

İstanbul - Ölüm orucunda olan avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın durumuna dikkat çekmek amacıyla Kadıköy’de basın açıklaması yapmak isteyenleri polis engelledi, bir kişiyi gözaltına aldı.
İstanbul - Esenler belediyesi tarafından işine son verilen Taylan Öztürk isimli kişi, yaptığı basın açıklamasına polisin biber gazıyla müdahalesi sonucu yaralandı.

7 Temmuz

İstanbul - Cağaloğlu’nda bulunan Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü önünde İstanbul Sözleşmesinin etkin uygulanmamasını protesto eden 6 kadını kurumun güvenlik görevlileri ile polisler darp ederek gözaltına aldı.
İzmir - Çoklu Baro sistemine karşı çıkan avukatlar Alsancak’ta yaptıkları açıklamadan sonra Baro binasına yürümek istedi. Polis Alsancak semtini giriş çıkışlara kapatarak yürüyüşü engelledi.
Van - Valilik, kentte yapılması planlanan tüm eylem ve etkinlikleri 15 gün süreyle yasakladı.

8 Temmuz

Urfa - Valilik, il merkezi ve ilçeler dahil olmak üzere kentte yapılması planlanan tüm eylem ve etkinlikleri 30 gün süreyle yasakladı.

9 Temmuz

Ankara - Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmekte olan barolara ilişkin kanun teklifini protesto etmek için Kuğulu Park’ta nöbete başlayan baro başkanlarının etrafı polisle çevrildi ve müdahale edildi.
Van - HDP İpekyolu İlçe Örgütü tarafından stant açmak için Valiliğe yapılan başvuru reddedildi.

10 Temmuz

Batman - Kozluk ilçesindeki HDP İlçe Örgütü binasına sabah saatlerinde polisler tarafından "ihbar" ve "poster" gerekçesiyle baskın düzenlendi, parti yöneticileri binaya çağrıldı ve ilçe yöneticisi Burhan Atan gözaltına alındı.
İstanbul - Beyoğlu ilçesinde Kuzey Ormanları aktivistlerinin yaptığı basın açıklamasına polis müdahale ederek 4 kişiyi gözaltına aldı.

11 Temmuz

Adana - Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İl Örgütünün Suruç Katliamında yaşamını yitiren Kadri Bağdu için yapmak istediği anmaya polis valiliğin yasaklama kararını gerekçe göstererek engel oldu.

13 Temmuz

Ağrı - Diyadin ilçesindepolis tarafından düzenlenen ev baskınında, Belediye Eşbaşkanı Betül Yaşar gözaltına alındı. Eş zamanlı olarak Belediye binasında da baskın düzenlendi, kapılar kırılarak arama yapıldı.
Şırnak - Valilik, Merkez, Cizre ve Silopi ilçelerinin de aralarında bulunduğu 22 bölgeyi 3 gün süre ile sivil giriş-çıkışlara kapattı.

14 Temmuz

Ankara - Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Ulucanlar Cezaevi Müzesi önünde yapmak istediği basın açıklamasına polis müdahale etti.
Ankara - Polis,Suruç Katliamı anması düzenlemek isteyenlere de müdahale etti.
Adana - “Suruç’u unutma unutturma” başlıklı bildiri dağıtan 2 kişi polis tarafından gözaltına alındı.
İstanbul - Kartal’da, ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın taleplerinin kabul edilmesi amacıyla Ankara’ya yürümek isteyen TAYAD üyelerine müdahale eden polis 2 kişiyi gözaltına aldı.

17 Temmuz

Batman - Bir kız çocuğunun bir uzman çavuşun cinsel saldırısına maruz kalmasını protesto etmek için Atatürk Parkındayapılan oturma eylemine müdahale eden polis, aralarında çocukların da olduğu 10 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar aynı gün idari para cezası kesildikten sonra serbest bırakıldı.
Dersim - Kadınlara yönelik cinsel saldırıları protesto etmek için yapılan basın açıklaması ardından yürüyüş yapan gruba müdahale eden polis 3 kişiyi fiziksel şiddet kullanarak gözaltına aldı.

18 Temmuz

İstanbul - Kadıköy’de Suruç anması öncesi bildiri dağıtan ESP üyelerine müdahale eden polis 20 kişiyi gözaltına aldı.
Şırnak - TJA, HDP ve KESK tarafından Batman ve Şırnak’ta çocuklara yönelik cinsel saldırıları protesto etmek içinyapılmak istenen basın açıklamasını polis engelledi.

20 Temmuz

Hakkari - Valilik, kentte yapılması planlanan tüm eylem ve etkinlikleri 15 gün süreyle yasakladı.
İstanbul - Kadıköy’de Suruç katliamı anmasını engelleyen polis 55 kişiyi gözaltına aldı.
Urfa - Suruç ilçesindeki bombalı saldırıda yaşamını yitiren 33 kişiyi anmak için yapılan anmaya polis müdahale etti. Yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını yırttı ve üzerinde “Suruç için adalet” yazılı pankarta el koydu. Aynı gün içinde Suruç Aile Mezarlığı’nda yapılmak istenen anmanın da polis tarafından engellendi, mezarlığın önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yapıldı.

21 Temmuz

İzmir - ‘Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu’nun, Pınar Gültekin’in katledilmesine yönelik Alsancak’ta yaptıkları açıklamadan sonra yapmak istedikleri yürüyüş polislerce engellendi ve 12 kadın darp edilip yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı.

22 Temmuz

Bursa - Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla kırsal mahallesinde yapımı devam eden Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi için köy yolundan sevkiyat yapılmaması için yol kapatma eylemi yapan gruba müdahale eden jandarma 12 kişiyi gözaltına aldı.
Van - Valilik, kentte yapılması planlanan tüm eylem ve etkinlikleri 15 gün süreyle yasakladı.

24 Temmuz

Denizli - Valilik, koronavirüs gerekçesiyle her türlü açık hava toplantısı, yürüyüş, basın açıklaması, çelenk sunma, oturma eylemi, stant açma ve protesto eylemlerini 15 gün süreyle yasakladı.

25 Temmuz

Çanakkale - Kaz dağlarındaki doğa nöbetine gitmek üzere yola çıkan 3 otobüsü Eceabat’ta valiliğin yasaklama kararı olduğu gerekçesiyle durduran kolluk güçleri 9 kişiyi fiziksel şiddet kullanarak gözaltına aldı.
İstanbul - 800. Hafta nedeniyle Galatasaray’a gitmek isteyen Cumartesi Anneleri İHD sokağında durduruldu. Farklı yollardan Galatasaray meydanına gitmeyi başaran annelere müdahale eden polis 3 kişiyi gözaltına aldı.

26 Temmuz

Balıkesir - Edremit ilçesinde ESP ve HDP üyelerine yönelik yapılan ev baskınlarında 9 kadın gözaltına alındı.
İstanbul - “Kadınlar Birlikte Güçlü” platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınların Abbasağa parkında yapmak istedikleri forum engellendi. Daha sonra Barbaros parkı İskele meydanında forum düzenleyen kadınlar dağıldıktan sonra polisler 8 kadını gittikleri yerlerde gözaltına aldı.
Balıkesir - Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) Sözcüsü Hatice Deniz Aktaş ile Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu 9 kadın, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Edremit İlçe Eşbaşkanı Sevgi Özden’in Altınoluk’taki evine yapılan baskınla gözaltına alındı.

Soruşturmalar, yargılamalar, hükümler
1 Temmuz

İstanbul - “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle 32. Ağır Ceza mahkemesinde yargılanan Umut Azak, E.D ve Erdem Üngör, 1 yıl 3 ay hapisle cezalandırıldı.
Antalya'da 2, İzmir, Manisa ve Mersin'de birer kişi Esra Albayrak’ ı hedef alan sosyal medya paylaşımları iddiası ile gözaltına alındı.
Antalya - Halkevi üyesi Ebru İntibay, "AKP Rabia Naz'ın katilini açıkla" ve "Rabia Naz'ın hesabını soracağız" yazılı pankartları astığı iddiasıyla evine yapılan baskınla gözaltına alındı.

2 Temmuz

Ankara - Yüksel Caddesi’nde devam etmekte olan “İşimi Geri İstiyorum” eyleminin katılımcılarından Mehmet Dersulu, ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçundan 5 ay hapse mahkum oldu.
İstanbul - T24 haber sitesinin Genel yayın yönetmeni Doğan Akın, “Fuat Avni” hesabındaki tweetlere dair yaptığı haberler nedeniyle 25. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada aklandı.
İstanbul - Cumhuriyet gazetesi muhabirlerinden Alican Uludağ ve Duygu Güvenç’in yargılanması devam ediyor. Gelecek duruşma 22 Ekim’de.
İstanbul - “KCK Davası’na 3. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Gelecek duruşma 1 Aralık’ta.
Mersin - Mezopotamya Haber Ajansı muhabiri Berivan Altan, ‘2. Ağır Ceza’da örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla yargılanıyor. Savunmaların ardından mahkeme duruşmayı 12 Kasım’a erteledi.

3 Temmuz

Diyarbakır - Hakkari eski milletvekili Hamit Geylani, 2011 yılında DTK’nin bir toplantısına katıldığı gerekçesiyle davada, 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “örgüt üyesi olmak” suçundan 6 yıl 3 ay hapse mahkum oldu, yurt dışına çıkışı da yasaklandı.
İstanbul - 35. Ağır Ceza Mahkemesi, “Büyükada davası” olarak bilinen ve 11 hak savunucusunun yargılandığı davada ceza yağdırdı. Af örgütü Onursal Başkanı Taner Kılıç 6 yıl 3 ay, Günal Kurşun, Özlem Dalkıran ve İdil Eser 2 yıl 1 ay hapis cezası aldı, 7 hak savunucusu ise beraat etti.

4 Temmuz

İzmir - Torbalı ilçesinde, 14 yaşındaki çocuk, bir sosyal medya paylaşımları nedeniyle adliyeye sevk edildi.

6 Temmuz

İstanbul - HDP eski eş başkanı Selahattin Demirtaş’ın yaptığı bir konuşma nedeniyle Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle Bakırköy 7. Asliye Ceza Mahkemesinde devam eden duruşmasında, mahkeme Ceza İnfaz Kurumu’na yazı yazılmasına karar verdi.
İstanbul - Evrensel gazetesi eski sorumlu yazı işleri müdürü Cem Şimşek’in bir haber nedeniyle Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davanın duruşmasına devam edildi.
İstanbul - Cumhurbaşkanlığı iletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Cumhuriyet gazetesinde 14 Nisan, 15 Nisan ve 29 Nisan 2020 tarihlerinde yapılan haberlerle ilgili yaptığı şikayet üzerine Olcay Büyükbaş, Hazal Ocak ve Gün haber Ajansı A.Ş hakkında 30. Asliye Ceza mahkemesinde 250 bin TL manevi tazminat talebiyle dava açıldı.

7 Temmuz

Diyarbakır - Görevden alındıktan sonra yerine kayyım atanan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Cemal Özdemir’i yargılayan 8. Ağır Ceza Mahkemesi “Örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla7 yıl 6 ay, “Örgüt propagandası” suçlamasıyla da 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
İstanbul - “Bu suça ortak olmayacağız” bildirine imza attığı gerekçesiyle 37. Ağır ceza mahkemesinde devam eden davanın duruşmasında Prof.Dr. Gençay Gürsoy ve Şebnem Korur fincancı aklandılar.
İstanbul - AGOS gazetesi kurucusu Hrant Dink’in öldürülmesinde sorumluluğu bulunan istihbarat, emniyet ve jandarma görevlilerin aralarında bulunduğu 4’ü tutuklu 85 kişi hakkında 14. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan dava sürüyor.

8 Temmuz

Ankara - HDP eski parti sözcüsü Günay Kubilay hakkında, yaptığı konuşmalar nedeniyle 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava başladı. Bir sonraki duruşma 3 Kasım 2020’de.
İzmir - Sosyal medyada PKK/KCK propagandası yaptıkları ve örgüt üyesi oldukları iddia edilen biri Suriyeli 5 şüpheli ev baskınları ile gözaltına alındı.

9 Temmuz

Ankara - Oda TV Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın 7. Hukuk Asliye Mahkemesi’nde karşılıklı açtıkları tazminat davası görülmeye devam etti. Bir sonraki duruşma 10 Eylül 2020’de.
İstanbul - Aktif haber internet sitesi Genel yayın Yönetmeni Yetkin Yıldız hakkında, sitede yer alan bir haber nedeniyle Bakırköy 31. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan dava sürüyor.

10 Temmuz

Kocaeli - EMEK partisi il sekteri hakkında Sakarya’da havai fişek patlamasıyla ilgili yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma açıldı.

11 Temmuz

Antalya - Bir kişi devlet büyüklerine sosyal medyadan hakaret ettiği gerekçesiyle 3 ay süre ile görevinden uzaklaştırıldı ve yargılanmasına başlandı.
Bursa - L. Ö. Adlı bir kişi, sosyal medya paylaşımlarında ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği’ ve ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği’ iddiasıyla tutuklandı.

13 Temmuz

Ağrı - Diyadin ilçesi Belediye Başkanı Betül Yaşar gözaltına alındı, görevden uzaklaştırıldı ve yerine kayyım atandı.
İstanbul - Beşiktaş’ta kayyım atanmalarını protesto eden “Kadınlar Birlikte Güçlü” platformundan 23 kadın hakkında İstanbul 17. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan dava sürüyor.

14 Temmuz

Ankara - HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava sürüyor. Bir sonraki duruşma 28 Eylül’de.
Diyarbakır - Gözaltına alınan 28 kadın aktivist üç gün sonra adliyeye sevk edildi. 5’i örgüt üyesi olma iddiası ile tutuklandı.
Antep - Gözaltına alınan, aralarında barış annesi, aktivist ve parti çalışanlarının da bulunduğu 29 kişi dört gün sonra adliyeye sevk edildi. 18 kişi örgüt üyesi olmak iddiası ile tutuklandı.

16 Temmuz

İstanbul - 32. Ağır Ceza Mahkemesi, Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’i “örgüt propagandası“ suçundan 2 yıl 9 ay hapse mahkum etti.

21 Temmuz

Denizli - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında sosyal medyada hakaret içerikli paylaşımlar yaptığı iddia edilen bir kişi tutuklandı.
Diyarbakır - KESK üye ve yöneticisi 32 kişi hakkında KHK yoluyla yapılan ihraçları protesto amacıyla düzenlenen basın açıklaması nedeniyle 10. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada 32 kişiye “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet” suçlamasıyla, ayrı ayrı 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

23 Temmuz

Antalya - Valilik, il genelinde toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açık ve kapalı yer toplantısı vb. etkinlikleri 10 gün süre ile yasakladı.
Hatay - Valilik, il genelinde toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açık ve kapalı yer toplantısı, protesto eylemi, konser, şenlik, festival, miting vb. etkinlikleri 24-26 Temmuz arasında yasakladı.
İstanbul - Sarıgazi Halkevi başkanı hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle soruşturma açıldı.

24 Temmuz

Mersin - Valilik, il genelinde toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açık ve kapalı yer toplantısı, protesto eylemi, konser vb. etkinlikleri 5 gün süre ile yasakladı.

Diğer uygulamalar
1 Temmuz

Ankara - RTÜK Tele-1 kanalına 30 Nisan 2020 tarihli ana haber bülteninde ve 24 Mayıs 2020 tarihinde ekrana gelen “Karanlıktan Aydınlığa” isimli programda Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili kullanılan ifadeler nedeniyle 5 gün yayın durdurma cezası verdi.
RTÜK, yine Tele-1 kanalına “18 Dakika” isimli programda sunucu Merdan Yanardağ’ın Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit ile ilgili sarf ettiği sözler nedeniyle üst sınırdan idari para cezası verdi.
RTÜK, Halk TV’ye 16 Haziran 2020’deki “Medya Mahallesi” adlı programda gazeteci Hüsnü Mahalli’nin sarf ettiği sözler nedeniyle 5 gün yayın durdurma cezası verdi.

4 Temmuz

Ankara - Basın İlan Kurumu, Evrensel gazetesine 13 Nisan 2020 tarihinde gazetede yayınlanan “CHP’li Özel’den Altun’a izinsiz inşaat tepkisi” başlıklı haber nedeniyle 5 gün ilan kesme cezası verdi.

7 Temmuz

Ankara - 8. Sulh Ceza Hakimliği Milli Gazete internet sitesinde yer alan 3 ayrı haber hakkında erişim engeli kararı verdi.

9 Temmuz

İstanbul - Halk TV internet sitesinde yer alan bir haber ve YouTube kanalında yer alan bir videoya, 3. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla erişim engelli getirildi.

10 Temmuz

İzmir - Aliağa’daki Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde üç kadın mahpus, adil yargılanma ve cezaevi koşullarının düzeltilmesi talebiyle ölüm orucunda olan avukat Didem Akman için açlık grevine başladı.
İzmir - Menemen İlçesinde 8 Temmuz günü gözaltına alınan Şehriban Özadikti adlı kadın örgüt üyeliğinden tutuklandı, 3 yaşındaki kızı da yanına gönderildi.

11 Temmuz

Antep - 5. Sulh Ceza Hakimliği, Evrensel ve Kızıl Bayrak internet sitelerinde yer alan bir habere erişimi engelledi.

14 Temmuz

Ankara - 5. Sulh Ceza Hakimliği, Oda TV, Birgün, Tele-1, T24, Dokuz8haber sitelerinde yer alan, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödemesi gerek katkı payları ile ilgili haber nedeniyle erişim engeli kararı verdi.

22 Temmuz

İstanbul - Cumhuriyet ve Gazete Manifesto internet sitelerinde Hazine ve Maliye bakanı ile ilgili bir habere, Anadolu Adliyesi 7. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişim engeli getirildi.

23 Temmuz

Hatay - Valilik, il genelinde toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açık ve kapalı yer toplantısı, protesto eylemi, konser, şenlik, festival, miting vb. etkinlikleri 24-26 Temmuz arasında yasakladı.
Antalya - Valilik, il genelinde toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açık ve kapalı yer toplantısı vb. etkinlikleri 10 gün süre ile yasakladı.

24 Temmuz

Mersin - Valilik, il genelinde toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açık ve kapalı yer toplantısı, protesto eylemi, konser vb. etkinlikleri 5 gün süre ile yasakladı.
Ankara - 8. Sulh Ceza Hakimliği , Sözcü, T24, Oda TV ve Toplumsal internet sitelerinde yer alan bir habere erişim engeli kararı verdi.

28 Temmuz

Hatay - Valilik, il genelinde toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açık ve kapalı yer toplantısı, protesto eylemi, konser, şenlik, festival, miting vb. etkinlikleri 3 gün süreyle yasakladı.

Yorum ve öneriler
Rapora ilişkin TİHV temsilcisi Coşkun Üsterci ile İHD raportörleri Osman İşçi ve Ahmet Çiçek şu değerlendirmeleri yaptı:

Üsterci: Sosyal medya üzerinden hak savunuculuğu darbe alacak
“Geçtiğimiz ayın öne çıkan ilk konusu, sosyal medya alanındaki faaliyet ve paylaşımlara yeni yükümlülük ve yaptırımlar getiren düzenlemenin TBMM'den geçerek yasalaşması.

“Bu düzenlemede hem sosyal ağ kullanıcıların ifade özgürlüğünü hem de ağ sağlayıcı şirketlerin politikalarını doğrudan olumsuz etkileyecek pek çok madde bulunuyor.

“Maalesef ülkede yazılı ve görsel medya neredeyse tümüyle iktidarın kontrolü altında, bağımsızlığını koruyabilen az sayıdaki medya kuruluşunun üzerinde ise çok fazla baskı var.

“Dolayısıyla toplumun doğru bilgi edinmek, hakikate erişmek ve özgürce eleştiri yapabilmek için elinde kalan tek araç ise sosyal medya.

“Bugün Türkiye’de 50 milyondan fazla yurttaş sosyal medya kullanıcısı ve artık sosyal medya bir yaşam biçimi haline gelmiş durumda. Bu yasa ile siyasal iktidar sosyal medyayı istediği gibi kontrol edebilecek, istediği zaman içerik kaldırabilecek ve bireysel kullanıcılara keyfi olarak müdahale edebilecek, hatta kullanıcıların kişisel bilgilerine ulaşabilecek.

“Kısacası bu yasa ile yeni bir çevrim içi sansür ve otosansür mekanizması oluşacak. Bu açıkça ifade özgürlüğü açısından kalan son kırıntıların da kullanılmaz hale gelmesi demektir. Diğer yandan ülkede büyük ölçüde sosyal medya üzerinden sürdürülen hak savunuculuğu da büyük bir darbe alacaktır.

“Teşvik edilen kolluk şiddeti”

“Öne çıkan ikinci konu, evrensel hukukta ve ülke yasalarında ifade edilen zor kullanma yetkisinin çok ötesine geçen kural dışı, denetlenmeyen, cezalandırılmayan, siyasal iktidar tarafından görmezden gelinen hatta teşvik edilen kolluk güçlerinin şiddeti.

“Özellikle barışçıl eylemlere müdahale sırasında gündeme gelen kolluk şiddeti toplanma ve gösteri özgürlüğünün yanı sıra ifade özgürlüğü ve örgütlenme özgürlüğünü de ihlal ederek çoklu ihlallere yol açmaktadır. Bu şiddet son dönemde kaygı verici bir şekilde toplumsal yaşamımızın bir parçası haline gelmiştir.

“İstanbul Anlaşması’ndan çekilmek kabul edilemez”

“Üçüncü konu ise devlet şiddetinin toplumdaki bir tezahürü olarak kadına yönelik şiddetin inanılmaz boyutlar varmasıdır. Türkiye’ de her gün onlarca kadın erkek şiddetine maruz kalıyor ve en az iki kadın bu nedenle yaşamını yitiriyor.

“Hal böyle iken siyasal iktidar, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi olan “İstanbul Sözleşmesi”nden Türkiye’nin imzasını geri çekmek istiyor.

“Bu gerçekten kabul edilemez durumu protesto etmek ve iktidarın kararını değiştirmesini sağlamak için barışçıl gösteri yapan kadınlar da ironik bir şekilde kolluk güçleri şiddetine maruz kalıyorlar. Maalesef Temmuz ayında bunun pek çok örneğini yaşadık.”

İşçi: İhlallerin bütüncül olarak izlenmesi lazım
“İnsan hakları savunucularının kamusal alanın kullanımına ilişkin yaşamsal öneme sahip ifade, toplanma ve gösteri hakları konularındaki ihlalleri aktif bir şekilde izlemesi gerekiyor.

“İhlaller kısa süre içerisinde gerçekleşirken tazmin ve onarımları uzun süreli olabiliyor. Bu nedenle bütüncül ve sistematik olarak izlenmesi gerekiyor.”

Çiçek: Eleştiriye tahammülü olmayan yönetim
“Türkiye’de kamu görevlilerinin yaptığı işlerin hakkında vatandaşın fikir yürütmesi bile engellenmektedir. Eleştiriye tahammülü olmayan bir yönetim var karşımızda.

“Valilik yasakları ve kısıtlamalar, covid19 bahanesiyle son hızla devam ediyor.

“Balıkesir’deki SKM üyesi kadınların ve ESP MYK üyelerinin bulunduğu eve baskın verilerek üç gün süren gözaltılar, seyahat özgürlüğünden başlayan çoklu hak ihlallerini bünyesinde barındırıyor.

“İzmir’de kadınların darp edilerek gözaltına alınmaları ile gündeme gelen kadın eylemlerine saldırı ve gözaltıları Türkiye’nin her yerinden duymaya başladık.

“İstanbul Sözleşmesi üzerinden yürütülen tartışmalar ülkenin geldiği geri durumu gözler önüne seriyor.

“Hapishanelerdeki hasta ve ağır hasta mahpusların durumu gittikçe kötüleşiyor. Van Hapishanesi'nde mahpusların covid19’a yakalanmaları işin vahametini göstermektedir. Bu durumun tek sorumlusu iktidardır.” (EKN)

Kaynak: www.bianet.org