Duvarlar da engelleyemedi

Tutsak gazeteci Nedim Türfent’in yazıları ve şiirleri "Über Mauern" (Duvarların Üzerinden) adıyla kitaplaştırıldı. Kitabı yayına hazırlayan Cornelia Rohr, Nedim’le yolculuklarının mektuplaşmayla başladığını belirterek, "Nedim’in sözlerinin duvarlara rağmen yayılmasını sağlamak istedik" diyor.

22 Eylül 2020

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

Nedim Türfent

Nedim Türfent

Yaptığı haberler nedeniyle 2016 yılında tutuklanan ve 8 yıl 9 ay hapse çarptırılan Nedim Türfent, cezaevinde de yazmaya, üretmeye devam etti. Türfent’in kaleme aldığı yazılar ve şiirleri Almanca’ya çevirisi yapılarak kitaplaştırıldı. Ekim yayında “Über Mauern” (Duvarların Üzerinden) adıyla okurla buluşacak olan kitabı Cornelia Rohr ve Bernadette Ronnes yayına hazırladı. Kitap, Kasım ayında tahliye olması beklenen Türfent için güzel bir hediye olduğu kadar, cezaevindeki tüm tutsak gazetecilerle de önemli bir dayanışma örneği.

Yeni bir deneyim

Kitap için Rohr, “Nedim gazete için sürekli haber yazıyordu, mapusluk koşullarında yazdığı şiirleri ise onun için yeni bir deneyim oldu" derken, Bernadette Ronnes ise kitabın içeriğine dair şu bilgileri paylaşıyor: "Nedim, şiirlerinde düşüncelerini, hasretini ve umudunu dile getiriyor. Bu kitapta ayrıca Nedim’in yaşamı, gazetecilik mesleğine bağlılığı ve mapustaki yaşamı üzerine dostlarının konuşmaları var."

Tutsaklarla yazışmanın anlamı

Cornelia Rohr, üniversite yıllarında, Uluslararası Af Örgütü’nün İsviçre şubesinde gönüllü olarak çalışmış. Bu dönemde sadece insan hakları çalışmalarını tanımakla kalmadığını, Sri Lanka ve Türkiye’den gelen siyasi mülteciler ile de temaslar kurduğunu belirterek, "Dinlediğimiz hikayeler, edindiğimiz iletişimler oldu. Tutsaklar ile yazışmanın ne anlama geldiğine dair de fikirler verdi" diyor.

Bir anda Nedim yok oldu

O dönemden itibaren insan hakları alanında çalışmayı asla bırakmadığını belirten Rohr’un, Türfent ile ilişkisi ise tutuklanmadan öncesine dayanıyor. Kobanê savaşı ve sonrasında her gün twitter’dan Nedim’in paylaşımlarını takip ettiğini belirten Rohr, sonrasında gelişen süreci şöyle anlattı: "Yazılar bir süre sonra durdu. Nedim aniden sustu, sanki artık hayatta değildi. Orada yaşam garantisi olmadığından cezaevinde olduğunu öğrenince bir nebze de olsa içim rahatladı.

Mektuplaşmayla başladı

Nedim’in arkadaşları sürgüne çıkmayı başarmıştı. Onlarla buluşup Nedim’in ve diğer gazetecilerin cezaevi adreslerini aldım. Nedim’e yazmaya karar verdim ve başarılı olunca diğer gazetecilere de yazmaya başladım. Gazetecilik mesleğini yapmaktan men edilmenin ne kadar kötü bir şey olduğunu biliyorum, özellikle de kendini bu kadar adamışken… Bu yüzden Nedim’in sözlerinin duvarlara rağmen yayılmasını sağlamak istedim. "

Amacımız ses vermek

Bernadetta ile tanıştıktan sonra bu amaç uğruna birlikte çalışmaya başladıklarını belirten Rohr, "Amacımız Nedim ve diğer tutuklu gazetecilere ses vermekti" diyerek, cezaevindeki diğer Kürt basın çalışanlarıyla irtibatlarının olduğunu da sözlerine ekliyor. Avrupa ülkeleri ve kurumlarının tutsak gazetecilere karşı kayıtsızlığını da eleştiren Rohr şöyle devam ediyor: "Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’deki medya çalışanlarının akıbetinin tartışılmaması ve dayanışma içerisinde olunmamasını kabullenemiyorum. Nedim’e TAZ gazetesinin köşesinde yer verilmesini değerli bulduğum gibi, diğer tutsak gazeteciler için de aynısı yapılabilir diye düşünüyorum."

Her mektup bir nefes

Almanya’da tutsak gazeteciler için yapılan dayanışma etkinliklerini ilgiyle takip ettiğini belirten Bernadette Ronnes ise katıldığı bir etkinlikte Nedim’in arkadaşları ile tanıştıktan sonra onun durumuyla özel olarak ilgilenmeye başladığını belirtiyor. Ronnes ise Nedim’le iletişimini ve kitaba kadar uzanan yolculuklarını şöyle anlatıyor: "Nedim’in durumu beni insani olarak etkiledi ve büyük bir sevinçle ona mektup yazmaya karar verdim ve mektubuma cevap geldi. Böylece mektuplaşmaya başladık. Bana mektuplar için teşekkür ederek 'nefes aldığımız hava' kadar önemli olduğunu defalarca vurguladı.

Uzun bir yoldu ama değdi

Nedim’in ilk şiirleri Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) tarafından yayınlandı ve seslendirildi. TAZ gazetesinde yer alan şiirinden sonra tutuklu gazetecilere dikkat çekmek için şiir okumaları yapma fikri doğdu. Şiirleri seslendirildi. Nedim, meslektaşlarının durumuna da her defasında dikkat çekti. Düşüncelerini bir kitapla daha geniş kitlelere ulaştırma fırsatının olmasını istedik. Nedim ile ortaklaşarak kitap içeriği ve tasarımını belirledik. Her alanda söz sahibi olması bizim için önemliydi. Posta yolu, uzun bekleyişler çok sabır gerektirdi ancak buna değdi."

Dayanışmamız sürecek

Türk cezaevindeki tutuklu diğer gazetecilerle de dayanışma içinde olduklarını sık sık kartpostal göndererek iletişimlerini sürdürdüklerini belirten Ronnes, "Bazıları yeniden özgürlüğüne kavuştu. Ancak, hala çok sayıda gazeteci tutuklu ve ne yazık ki Türkiye’deki tutuklu gazetecilerle dayanışma azaldı" diyerek, dayanışmanın önemine vurgu yapıyor.

4 Ekim’de raflarda

Nedim Türfent’in “Über Mauern” kitabının 4 Ekim’den itibaren raflarda yerini alması bekleniyor. Dayanışma’nın Sesi Derneği’nin (Stimmen der Solidaritat - Mahnwache Köln e.V.) 23 Ekim’de Köln Bürgerzentrum Engelshof’da organize edeceği festivalde de kitabın tanıtımı yapılacak. Ön siparişlere şu adres üzerinden ulaşmak mümkün: "[email protected]"

* * * 

DJU Sözcüsü: Bize de güç veriyor

Türkiye’deki tutsak gazetecilerle dayanışma kampanyalarıyla tanıdığımız Alman Gazeteciler Birliği Sendikası (DJU) Sözcüsü Monique Hofmann, Nedim ile dayanışmasını şöyle dile getirdi: “Nedim Türfent, Türkiye’de hapishanede tutulan çok sayıda gazeteciden birisi. Devlet basın özgürlüğüne saldırıyor ve onu 'terörist' ilan etmek istiyor. Her şeye rağmen şiirleriyle umudunu yitirmediğini dile getiriyor. Bu aynı zamanda bizleri de güçlendiriyor. Biz de gerçekleri dile getirmek için özgürlüğünü kaybedenler ile dayanışmayı büyütmeliyiz."

Kaynak: Y. Ö. Politika