"KORONA GÜNLERİNDE MAPUSLUK BİR BAŞKA ZOR GEÇMEKTE…"

“Yaşananın pandemi olduğu kabul edilince, bunun sonuçları mapushanelere de yansıdı... Kaldığım cezaevinde Covid ‘tedbirleri’ kapsamında ilk elden; açık görüşler, sohbet, spor ve atölye etkinlikleri iptal edildi. Son 2 ay hariç, koli ve mektup akışında bir yavaşlama yaşandı. Covid ‘önemleriyle’ objektif olarak mapus içinde mapusluk günleri başlamış oldu…”

Musa Altun
E Tipi Kapalı Hapishane C-7
Elbistan / K.Maraş
***

Çin'in Wuhan şehrinde yeni bir virüsün ortaya çıktığı haberleri TV'lerde yansıyanca: “inşallah ‘Pan’ ve ‘Demi’ buluşmaz da dünya pandemi belası ile uğraşmaz” temennisinde bulunan mapuslar bir kez daha ‘en olmaz’ denilenin olması ihtimaline karşı ne yapılacağı üzerine kendilerince hazırlıklı olmaya çalışırlarken, virüs hızla dünyanın her tarafına yayılıyordu.
Dünya Sağlık Örgütü’nün salgının ilk dönemlerinde yaptığı ‘ciddiyetsiz’ açıklamaları ve Çin'in huyu olduğu üzere salgını Dünya Sağlık Örgütü'ne geç bildirmesi, birçok ülkenin tedbir almasında gecikmelere neden olmuştur. İstisnalar hariç tutulacak olursa, çoğu devlet ekonomik kaygılarla hareket edip salgına karşı ciddi önlemler almaya yanaşmamıştır. Adeta bazı sektörlerin ayakta tutulması için salgının yayılmasına göz yumulmuştur.
Yaşadığımız ülkede de salgına karşı alınan tedbirlerin Ne kadar etkili olup olmadığını her gün TV'lerde yayınlanan görüntülerden izliyoruz.
Yaşananın pandemi olduğu kabul edilince, bunun sonuçları mapushanelere de yansıdı... Kaldığım cezaevinde Covid ‘tedbirleri’ kapsamında ilk elden; açık görüşler, sohbet, spor ve atölye etkinlikleri iptal edildi. Son 2 ay hariç, koli ve mektup akışında bir yavaşlama yaşandı. Covid ‘önemleriyle’ objektif olarak mapus içinde mapusluk günleri başlamış oldu…
Telefon ve revir haricinde odada dışarı çıkma olmamaktadır. Ciddi rahatsızlığı olanlar hastaneye gitmemektedir. Zira hastane dönüşü karantina yeri olarak belirlenen müşahede odaları kalınacak gibi değil... Öyle ki, üzerine yatak konulan beton sekinin bitişiğindeki tuvaletin ne duvarları ne de kapısı var... Böylesi bir yerde hijyenden bahsedilemez…
İnsan hastanede virüs kapmadan cezaevine dönse bile, Karantina hücresinde kesin farklı hastalıklar kapar.
Adalet Bakanlığının talimatı doğrultusunda infaz koruma memurları belli bir süre karantina koşullarında kalıp cezaevine geliyorlar. 1 haftalık görev süreleri boyunca dışarı çıkmıyorlar... bazı memurlar ‘Bir musibet bin nasihatten iyidir misalinde olduğu gibi, Corona günlerinde mapusta kalmak; mapuslarla empati yapmamızı sağladı’ demektedirler. Bu da Coronanın pozitif etkisi olsa gerek…
Kurum İdaresi sık olmasa da belli aralıklarla temizlik malzemeleri veriyor. Odalar haftada bir dezenfektanla ilaçlanıyor.
Hijyen konusunda, genel olarak duyarlı olan mapuslar Covid ile beraber daha da duyarlılaştılar. Herkes sağlıklı kalmanın umumun sağlıklı olmasından geçtiğiniz daha iyi anlamış oldu…
Pandeminin etkisi ile iyice daraltılmış mekânımızda kendimizi daha üretken kılaraktan stresin etkilerini azaltmaya çalışıyoruz.
Dışarıdaki ailelerimiz ne kadar bizler için kaygılanıyorum varsa biz de onlar için kaygılanıyoruz. Yakın akraba çevremizde ve tanıdıklarımızdan Covid’e yakalananların olduğunu duymak üzücü olmaktadır. Onlar için bir şey yapamıyor olmak da -mapusluk gerçekliğini yakıcı olarak hissettirdiğinden- yıkıcı olabilmektedir.
Sonuç olarak şu denilebilir: Korona günlerinde mapusluk bir başka zor geçmektedir.
Corona ve savaşın olmadığı, herkesin kardeş ve eşit olduğu bir ülke özlemi ile hepinizi selamlıyorum.
31.08.2020

Saygılarımla